Bekkenfysiotherapie


Bekkenfysiotherapie is een erkend specialisme binnen de fysiotherapie en richt zich op het voorkomen, diagnosticeren en behandelen van functiestoornissen en klachten in het gebied van buik, bekken, bekkenbodem en lage rug bij mannen en vrouwen. Een geregistreerd bekkenfysiotherapeut heeft een 3-jarige aanvullende opleiding gevolgd tot bekkenfysiotherapeut.

 

Benadering van bekkenfysiotherapeut Christel Derks (zie ook www.bekkenfysiotherapieboxmeer.nl)

In mijn benadering naar patiënten vind ik het belangrijk dat de patiënt zich veilig voelt bij mij zodat de klachten reëel gepresenteerd kunnen worden. Ik probeer een ontspannen gemakkelijke sfeer te creëren bij de behandeling, zodat iemand zich "thuis" kan voelen.

 

Synergie algemene fysiotherapie en bekkenfysiotherapie:

Mijn passie voor het vak ligt in het geven van uitleg, voorlichting en adviezen. Het analyseren van houding en beweging en de preventie van klachten. Bovendien; patiënten leren omgaan met spanning gerelateerde klachten. Dit laatste door middel van ademhalingstherapie. In de bekkenfysiotherapie kom ik dit allemaal tegen. Tevens maak ik hierbij gebruik van Manuele Therapie Marsman en het behandelen van myofasciale triggerpoints in buik, bil, benen en bekkenbodem door middel van massage en dryneedling. Met name bij chronische bekkenbodempijn klachten (CPPS). Ik ben bekend met de methode Anderson and Wise. Tevens kunt u bij mij terecht voor PTNS of TENS behandelingen (zie kopje: meer uitleg bekkenfysiotherapie).

 

Welke klachten worden door mij behandeld:

  • bekkenpijn en lage rugklachten,
  • bekkenpijn en lage rugklachten tijdens of na de zwangerschap,
  • moeite met ophouden van urine, ontlasting of windjes (incontinentie),
  • heel vaak plassen overdag en/of ’s nachts,
  • blaasontstekingen, chronische prostaatontstekingen,
  • moeite met ontlasten (obstipatie),
  • moeite met leegplassen,
  • verzakkingsklachten zoals het zien en/of voelen van een balletje in de vagina,
  • (chronische) pijn in de onderbuik, de anus of vagina,
  • prostaatpijn,
  • seksuele problemen, zoals bv pijn bij het vrijen of erectiestoornissen en
  • begeleiding rondom operatief ingrijpen in de buik en geslachtsorganen.

De eerste behandeling

De eerste behandeling bestaat uit een kennismakingsgesprek, een uitgebreide intake en een eerste start van de behandeling. Het doel van het gesprek is om een goed beeld te krijgen van de klachten en de oorzaak van de klachten.

 

Een behandeling kan bestaan uit:

  • Uitleg over de anatomie, de klachten, de pijn, de functie van het bekken en de bekkenbodemspieren,
  • Adviezen over de toilethouding, toiletgedrag, vocht- en vezelgebruik, lichaamshouding, het voorkómen van overbelasting, het omgaan met pijn, blaastraining,
  • Oefeningen: zoals ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen, bekkenbodemoefeningen, balansoefeningen, houdingscorrectie, buik druk verlagende oefeningen, tiltechnieken, correctie werk / zithouding/ADL,
  • Na iedere behandeling krijgt u adviezen of oefeningen mee om thuis aan het werk te gaan en
  • Mogelijk is een inwendige behandeling noodzakelijk.

Inwendig behandelen

Een inwendige behandeling wordt alleen uitgevoerd na een duidelijke uitleg en met toestemming van de patiënt. De behandelingsmogelijkheden zijn:

  • De bekkenfysiotherapeut behandelt triggerpoints in de bekkenbodemspieren,
  • Biofeedback behandeling (myofeedback),
  • Vaginale / rectale ballonbehandeling,
  • FES behandeling (elektrostimulatie),
  • Ontspanning bekkenbodem met behulp van een vaginale dilatatie-set en
  • Dryneedling van de bekkenbodemspieren of van een litteken.

Bekkenfysiotherapie en zwangerschap

Met bekkenfysiotherapie voorkom en verminder je bekkenpijn tijdens de zwangerschap d.m.v.:

  • Vroegtijdig informatie en adviezen geven over bekkenpijn,
  • Een balans leren tussen belasting (werk) en belastbaarheid (activiteiten doseren),
  • Bewust spiergebruik en spierfunctie verbeteren (op tijd leren stabiliseren),
  • Ontspanning,
  • Houdings- en bewegingsadviezen,
  • Eventuele hulpmiddelen aanbieden en ondersteuning (b.v. bandage, massage),
  • Bij de meeste vrouwen die op tijd komen zijn de pijnklachten snel verdwenen,
  • Uitleg bevalling en eerste 10 weken erna en
  • Als er 10 weken na de bevalling (ondanks begeleiding) nog bekkenklachten bestaan starten we met actieve oefentherapie

Seksuele klachten

Zowel mannen als vrouwen kunnen bij de gemeenschap klachten ervaren.

Voor vrouwen zijn dat pijnklachten bij penetratie of een poging daartoe. Gebrek aan opwinding, vochtig worden of een orgasme kunnen beleven. Ook kan er sprake zijn van minder gevoel bij penetratie wegens een te zwakke bekkenbodemspier, bv na een bevalling.

Bij mannen kunnen dat erectieproblemen zijn of pijnklachten in lies, penis of scrotum tijdens of na seksuele activiteit. Ook vroegtijdige ejaculatie kan een bron van last zijn.

Deze klachten kunnen veroorzaakt of onderhouden worden door gespannen buikspieren, bilspieren, beenspieren en bekkenbodemspieren. Het leren ontspannen en beheersen van deze spieren kan een verlichting van deze klachten geven.

 

Vergoeding bekkenfysiotherapie:

De behandelingen bekkenfysiotherapie worden, indien u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie, vergoed door elke zorgverzekeraar. 

De eerste 9 behandeling i.v.m. urineverlies worden voor iedereen vergoed vanuit de basisverzekering en dus door elke verzekeraar vergoed. U hoeft hiervoor dus niet aanvullend verzekerd te zijn. Wel wordt hiermee direct aanspraak gemaakt op uw eigen risico. Als dit eenmaal is verbruikt ( dit kan ook voor andere zaken zijn zoals bv. medicijnen)  dan zijn er aan deze 9 behandelingen geen extra kosten verbonden. 

 

Verwijzing nodig?

Een verwijzing voor bekkenfysiotherapie kan gegeven worden door de uroloog, de gynaecoloog, de chirurg, de maag-darm-lever-arts en de huisarts.

 

Het is echter geen noodzaak omdat voor behandelingen bekkenfysiotherapie wettelijk geen verwijzing nodig is.

Voor informatie over bekken en bodem kunt u terecht op: www.bekkenbodemonline.nl

 

Meer uitleg bekkenfysiotherapie

Behandeling van Myofasciale triggerpoints 

Dit is een behandeling voor patiënten met pijnklachten die worden veroorzaakt door myofasciale triggerpoints. Een myofasciaal triggerpoint is een verharding in de spier. Dit houdt in, dat een heel klein gedeelte van een spier niet kan ontspannen, waardoor een soort mini-kramp ontstaat op een bepaalde plek, die echter niet groter is dan een koffieboon. Hierdoor verzuurt dit stukje van de spier en dat gaat pijn geven. In een en dezelfde spier kunnen meerdere triggerpoints voorkomen. Vanuit de spieren, die bij het bekken horen, kan de pijn voelbaar zijn in de buik, bekkenbodem, de geslachtsorganen, lage rug, bil, bovenbeen en de lies. Ook kan de pijn aanvoelen als een orgaanpijn, zoals darmpijn, blaaspijn, prostaatpijn, zonder dat er bij medisch onderzoek een afwijking is gevonden. Triggerpoints kunnen ook spierzwakte in de betrokken spier veroorzaken. Ik ben gespecialiseerd in behandeling van triggerpoints in het bekkengebied zowel via manuele technieken als d.m.v. dryneedling.

 

Dryneedling

Dryneedling is een techniek, waarbij het triggerpoint wordt aangeprikt. Hierdoor ontspant het stukje spier onmiddellijk. De naaldjes die ik gebruik zijn zo dun, dat men niet voelt wanneer ze door de huid gaan. Ik behoor tot een zeer kleine groep bekkenfysiotherapeuten in Nederland die de dryneedling techniek gebruikt  bij de behandeling van pijnklachten in bekken- en bekkenbodemgebied. Dus ook dryneedling van de bekkenbodem spieren. Voor pijnklachten, die voortkomen vanuit littekens, ook uit littekens die zijn ontstaan in de bekkenbodemspieren tijdens een geboorte, is een speciale dryneedling behandeltechniek.

 

TENS behandeling

Een behandeling, waarbij gebruik wordt gemaakt van TENS, wordt toegepast bij de bestrijding van diverse pijnklachten. Zoals pijn in het urogenitale gebied en het anale gebied, maar ook bij te heftige blaasaandrang. Via het TENS apparaat, dat zo groot is als een mobiele telefoon, wordt een lichte elektrische prikkel afgegeven die de (pijn)prikkel dempt.

 

PTNS behandeling bij een overactieve blaas (het niet kunnen ophouden van de plas)

Wat is PTNS?

PTNS is een vorm van elektrostimulatie. Deze behandeling kan ook in het ziekenhuis worden gegeven maar veel praktischer en goedkoper, bij ons in de praktijk. U komt 10 weken lang, 1 maal per week . De therapeut prikt met een dunne naald aan de binnenzijde van uw onderbeen, boven de enkel en sluit hierop een apparaatje aan. Een tweede draad wordt aangesloten via een zelfklevend plakkertje op uw voet. Hierop wordt lichte stroom gezet. Deze behandeling duurt 30 minuten. De behandeling wordt extra ondersteunt met bekkenfysiotherapie en werkt daardoor gegarandeerd beter.

Wanneer geen PTNS?

Pacemaker, ernstige hartritmestoornissen, zwangerschap

Wat is de kans op herstel?

De eerste resultaten merkt u al na zes tot acht behandelingen, veel mensen worden klachtenvrij. Het PTNS-protocol in onze praktijk is tweezijdig behandelen (dus beide benen worden behandeld). Waarom zou je een halve blaas behandelen? De resultaten worden verbeterd doordat cliënten de behandeling thuis dagelijks kunnen voortzetten met behulp van een TENS-apparaatje. U krijgt hiervoor duidelijke instructies

Kan PTNS ook voor andere aandoeningen worden gebruikt?

Het wordt ook gebruikt voor behandeling van fecale incontinentie of versterkte aandrang.

 

Manuele Therapie Marsman

De behandeling wordt indien nodig ondersteunt met Manuele Therapie Marsman (MTM).

De MTM-methode is gericht op de individuele voorkeursmobiliteit, deze is persoonlijk en kenmerkt de bewegingen in het dagelijkse leven. Als MTM-therapeut onderzoek ik de voorkeursmobiliteit van LWK en bekken door middel van specifieke testen. Op basis hiervan worden veilige en pijnloze mobilisaties toegepast om de beweeglijkheid in de gewrichten te normaliseren.  

  Bekkenfysiotherapie Christel Derks Boxmeer Bekkenfysiotherapie Christel Derks Boxmeer Bekkenfysiotherapie Christel Derks Boxmeer Bekkenfysiotherapie Christel Derks Boxmeer Bekkenfysiotherapie Christel Derks Boxmeer Bekkenfysiotherapie Christel Derks Boxmeer Bekkenfysiotherapie Christel Derks Boxmeer Bekkenfysiotherapie Christel Derks Boxmeer Bekkenfysiotherapie Christel Derks Boxmeer Bekkenfysiotherapie Christel Derks Boxmeer